Nejchutnější recepty vánočního pečení s Lipánkem

Děkujeme vám za výborné recepty a krásné fotografie.


9. 1. 2017



Dobrý den,

velmi rádi bychom Vám poděkovali za všechny příspěvky, které jste nám poslali v rámci soutěže

Pečeme a soutěžíme s Lipánkem. Soutěž byla ke konci loňského roku ukončena, níže najdete recepty

a fotky cukroví, které nám soutěžící zaslali. My je bereme jako dechberoucí inspiraci na letošní rok.

Jak to vidíte vy?


1. Košíčky s kokosovou pěnou
Suroviny na 25 kousků:

  • 350 g hladké mouky
  • 250 g Jihočeského másla
  • 1 lžička octa
  • 6 žloutků
  • kandované třešně na ozdobu
Na náplň:
  • 300 g cukru krupice
  • 250 g strouhaného kokosu
  • Madeta Lipánek Maxi vanilkový 130g
  • 6 bílků

Postup:
1. Na vál prosijte hladkou mouku, přidejte změklé a na menší kousky nakrájené máslo, žloutky, ocet a vypracujte pevné těsto, které nechte při pokojové teplotě 20 minut odležet.

2. Těsto rozdělte na stejně velké kousky, vmáčkněte je do kovových formiček na košíčky a pak do nich rozdělte rovným dílem Lipánka.

3. Z bílků a krupicového cukru vyšlehejte tuhý sníh, zlehka vmíchejte strouhaný kokos. Kokosovou pěnou naplňte cukrářský sáček s hvězdicovou trubičkou a nastříkejte na košíčky na Lipánka.

4. Košíčky pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 30 minut, nechte krátce vystydnout ve formičkách, pak opatrně vyjmeme. Nakonec každý košíček ozdobte kandovanou třešní, případně barevným sypáním.



2. Zasněžená chaloupka

Suroviny na piškot:

  • 120 g cukr moučky
  • 170 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 50 ml oleje
  • 50 ml mléka
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
Krém:
  • malá šlehačka
  • zakysaná smetana
  • MAXI Lipánek (jakýkoliv, lze experimentovat)
  • půlka pudinku bez vaření Crème Olé
    (kokosový, vanilkový…)

Postup:

Vše smíchejte a nalijte do formy (vymazané či vyložené
papírem na pečení, ideálně na biskupský chlebíček) a pečte na 150 - 170 °C cca 5 minut, záleží na troubě, kterou máte.
Všechny suroviny na krém společně vyšlehejte. Upečený korpus odřízněte tam, kde se díky formě tvaruje stříška, tu odejměte. Horní díl chaloupky pomažte marmeládou, na ni přidejte trošku krému, můžete za sebou položit i dva banány (není to však nutné) a zase pomažte krémem. Nyní přiklopte stříškou a pořádně vše celé potřete krémem. Můžete vše dozdobit čokoládou, naznačte komínek a okénka a posypte kokosem.


3. Zelené Matcha linecké

Suroviny:
  • 15 g Matcha Tea
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g změklého Jihočeského másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu
Krém:
  • 100 g rozpuštěného Jihočeského másla
  • 100 g čokolády
  • MAXI Lipánek kakaovo-banánový

Postup:
Všechny ingredience smíchejte a zpracujte v těsto a nechte minimálně hodinu odležet v lednici.
Poté vyválejte silnější plát (tenké těsto má tendenci v troubě praskat). Z těsta vykrájejte různé tvary, ale ideálně rybičky a stromečky. Jsou i v reálu zelené, proto vypadají ze všech nejlépe.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 5 minut. Po vychladnutí slepte džemem či vaším „lipánkovským“ krémem. Na ten smíchejte rozpuštěné máslo (100 g) a 100 g čokolády a nakonec do vychladlé směsi přidejte Lipánek kakaovo-banánový. Poté jen namažte. Cukroví můžete dozdobit i bílkovou polevou.



4. Tvarohové cukroví

Suroviny:

  • 1 MAXI Lipánek
  • hrneček polohrubé mouky
  • hrnek Hery

Postup:

Z výše uvedených surovin vypracujte těsto a dejte jej upéct do formiček na pracny či na plech k tomu určený.
Pečte dozlatova a poté polijte čokoládou. Už teď jako by se po nich slehla zem.



5. Rohlíčky z Lipánkového těsta
Suroviny:

  • 250 g smetanového MAXI Lipánka
  • 1 Hera
  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • 6 lžic mletých ořechů
  • 5 lžic krupicového cukru
Postup:
Vypracujte těsto
z nastrouhané Hery, mouky smíchané s práškem do pečiva, Lipánka a špetky soli. Zabalte do fólie a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice. Těsto rozdělte na 2 poloviny, z každé vyválejte kruh, který před úplným rozválením podsypte mletými ořechy smíchanými s cukrem, a rozválejte do požadované tloušťky. Kolečkem rozdělte na 8 až 12 dílků, ty srolujte do středu, uložte na plech a upečte dozlatova. Pečte na 175 °C asi 20 minut.