Mražený dort kapitána Lipánka bez lepku, laktózy a vajec


31. 5. 2018


Mražený dort kapitána Lipánka bez lepku, laktózy a vajec

Už jste vyzkoušeli nového smetanového Lipánka se sníženým obsahem laktózy? My ano. Skvělý je jen tak, ale nový rozměr jeho chuť dostává v kombinaci s ovocem jako náplň do tvarohových koláčů nebo v podobě mraženého dortu kapitána Lipánka. Tím jistě potěšíte své ratolesti třeba na Den dětí či
za vysvědčení.

Je jednoduchý, efektní, rychlý a hlavně výtečný. Pojďme na to.

Ingredience na korpus:

  • 150 g rozdrcených sušenek neobsahujících lepek, mléko a vejce
  • 65 g rostlinného tuku

Ingredience na jahodový krém:

  • 4 kelímky Lipánka smetanového laktóza <0,01 %
  • sypká směs na jahodovou náplň
  • půlky jahod podle velikosti obvodu formy (15-17 cm), cca z 10 středně velkých jahod

Ingredience na čokoládový krém:

  • 1 kelímek Lipánka smetanového laktóza <0,01 %
  • 150 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka

Další potřeby:

  • otevíratelná forma na dort 15-17 cm
  • pečicí papír
  • trocha oleje na vymazání boků formy

Postup:

Dno formy vyložíme pečicím. Rozdrcené sušenky smícháme s kousky vychladlého tuku a vytvoříme drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujeme na dno formy.

Jahodový krém vytvoříme tak, že šleháme čtyři Lipánky smetanové se sníženým obsahem laktózy se sypkou jahodovou směsí po dobu jedné minuty. Vzniklý krém odložíme stranou.

Na  čokoládový krém si musíme nejprve rozpustit hořkou čokoládu a po krátkém vychladnutí na pokojovou teplotu do ní zašleháme zbývající Lipánek. Šleháme, dokud nevznikne hladký čokoládový krém.

Formu svychlazeným korpusem vymažeme po bocích trochou oleje a postupně vedle sebe skládáme řezem k vymazané straně formy půlky jahod, které mírně tlačíme do korpusu. Doprostřed opatrně rovnoměrně rozetřeme jahodovou náplň a necháme cca 15 minut zamrazit. Poté rozetřeme po povrchu čokoládový krém a celý dort necháme několik hodin zamrazit.

Před podáváním necháme dort při pokojové teplotě „odrazit“, opatrně pomocí nahřátého kulatého nože uvolníme boky formy a krájíme nahřátým osušeným nožem rovné zmrzlinové řezy.

Pokud vás recepty bez lepku, laktózy a mléka zajímají, vyzkoušejte Radčiny kuchařky bez lepku (https://www.grada.cz/autor/defaultauthor/?authorid=6834) od Radky Vrzalové.