Lipánkovy rychlé donuty


14. 9. 2018



Tvarohové kobližky nebo knedlíky máme všichni rádi. A když zkombinujete tento recept s receptem na

nekynuté americké donuty a hrubší tvaroh vyměníte za bezlaktózového jemného Lipánka, získáte lahůdku na snídani či svačinu, kterou zvládnou připravit i větší děti.

Ingredience:

  • 3 vejce velikosti M
  • 1 pol. lžíce krupicového cukru + 1 curk s pravou vanilkou
  • 1 pol. lžíce citrónové kůry
  • špetka soli
  • 1 pol. lžíce oleje řepkového
  • 3 pol. lžíce Tuzemáku
  • 260g (2 balení) Lipánka bez laktózy
  • 5 pol. lžic pomerančové limonády (nebo doma namíchané šťávy s minerálkou či sladší cider)
  • 250g mouky Doves Farm (nebo směs ze 100g rýžové hladké, 100g čirokové a cca 30-50g tapiokového škrobu s 1/2 kypřícího prášku)

  • silikonová forma na donuty
  • zdobící sáček s hladkou špičkou
Postup:
  1. Troubu předehřejte na 180°C.
  2. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny,
    přidejte sůl, citronovou kůru, rum a prošlehejte. Následně přidejte olej, Lipánky
    a opět prošlehejte. Nakonec přilijte perlivý nápoj (limonádu nebo minerálku se
    šťávou). Tentokrát již pouze krátce. Nakonec přimíchejte mouku nebo směs mouk
    s kypřicím práškem, až vznikne tekuté nadýchané těsto.
  3. Těsto dejte do zdobícího sáčku a formu plňte kroužky. Stačí jedna vrstva, pokud chcete donuty proříznout a plnit, je možné dát dvě vrstvy na sebe.
  4. Pečte ve vyhřáté troubě, velké cca 12 minut, mini donuty cca 7 minut.
  5. Po upečení nechte krátce vychladnout ve formě na mřížce, pak opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout.
  6. Polévejte hořkou čokoládou nebo hotovými
    polevami. Polité donuty je možné libovolně dozdobit – posekanými oříšky,
    sušeným ovocem či cukrovým bezlepkovým zdobením. Velké donuty je možné
    rozříznout a plnit dle libosti – povidly, oříškovou pomazánkou, Lipánkem apod.


Podobné recepty jako tento najdete v knize Radčina kuchařka bez lepku, kterou si můžete na
https://www.grada.cz/autor/defaultauthor/?authorid=6834.