Velikonoční cukroví

Jednoduché, rychlé, barevné a hlavně dobré, to je velikonoční cukroví ve tvaru zvířátek


6. 4. 2017



Velikonoční cukroví

Bez velikonočního mazance či beránka si samotné Velikonoce ani nemumíme představit, ale není přece nikde psáno, že si nemůžeme připravit také jiné sladké dobroty.

Kapitán Lipánek se tentokrát pustil do přípravy lineckého cukroví ve tvaru zvířátek a s Méďou si pečení moc užili.
Pokud se tedy chystáte péct nějaké dobroty a stále ještě přemýšlíte nad tím, co dobrého byste vymysleli, už nemusíte.
Recept na velikonoční zvířátka z lineckého těsta se dozvíte zde.

Co budeme potřebovat:

  Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 250 g Jihočeské másla
  • 120 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový cukr
  • citronová kůra

  Zdobení

  • tmavá a bílá čokoláda
  • moučkový cukr
  • cukrářské sypání


Postup:

Nejprve promícháme žloutky s cukrem, změklým máslem, moukou, vanilkovým cukrem a nastrouhanou citronovou kůrou. Všechny ingredience dobře smícháme a vypracujeme hladké linecké těsto.

Zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout alespoň 1 hodinu v lednici.
Po takto náročné práci se můžeme posilnit Lipánkem a poté se vrhnout na samotné pečení.

Po vychladnutí těsta jej na vále rozválíme na tenký plát a vykrajovátky všech možných tvarů vykrajujeme cukroví.

Poklademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 8 minut při 175 °C.

Po vychladnutí zdobíme čokoládou, cukrářským sypáním nebo obalujeme v moučkovém cukru.