Proč je Lipánek stejný a skvělý již více než 50 let?


7. 8. 2019



Nabízíme vám stručné shrnutí, co používáme při výrobě Lipánka a co v něm rozhodně

nenajdete.


Říkáme NE dusíku

Některé obdobné produkty, jako je náš Lipánek, výrobci našlehávají dusíkem. Proč?

Mnozí kupují kelímek, který na první pohled působí, že je v něm větší množství krému. Je v něm ale opravdu více, nebo jen zdání klame? Takzvaným našleháním dusíkem se objem dezertu nepřirozeně zvětší. Jak potom ale udělat, aby po našlehání „nespadl“, jako když našleháte smetanu?

Říkáme NE xanthanu

Udržet úroveň našlehání po celou dobu trvanlivosti výrobků s sebou nese i nutnost použití stabilizátorů
a emulgátorů, jako je xanthan. Výrobci je mnohdy přidávají do produktů, aby prodloužili jejich trvanlivost.

Říkáme NE škrobu a želatině

Někteří výrobci používají k zahuštění svých výrobků škrob, želatinu, nebo dokonce obojí. U těchto výrobků se pak neobjevuje syrovátka, jelikož zahušťovadla brání jejímu uvolňování. Škrob je zahušťovadlo, díky němuž máte rychle pocit, že jste zahnali hlad, ale zanedlouho máte opět na něco chuť, což může vést k tloustnutí.

Říkáme ANO syrovátce

Jistě jste si všimli, když otevřete Lipánka, někdy je na povrchu zelenožlutá tekutina. Jedná je o syrovátku. Syrovátka se v tomto případě může objevit důsledkem většího otřesu, například v průběhu transportu do obchodu, či z obchodu domů. U produktů, které obsahují stabilizátory syrovátku neuvidíte.

Syrovátka možná nevypadá nejlépe, ale obsahuje vysoké množství bílkovin, je bohatá na vápník a vitamíny B1, B2, B6a B12. Je tedy veliká škoda vylévat tuto tekutinu do odpadu, lepší je ji zamíchat do výrobku.


Dezert Lipánek má krátkou trvanlivost, jedná se o výrobek čerstvý, jehož trvanlivost je zajištěna za dodržování přísnch hygienických podmínek. Je bez konzervantů a umělých sladidel, bez zahušťovadel, barviv, škrobů, xanthanu, želatiny a stabilizátorů a není našlehaný dusíkem. Je vyráběn dle tradiční receptury již od roku 1966.