Sváteční koláč s Tradičním Lipánkem
Ingredience
- 60 g cukru
- špetka soli
- 300 g polohrubé mouky
- 90 g Jihočeského másla
- 120 ml Jihočeského mléka
- 0,5 kostky droždí
- 2 vejce
- 2 lžíce rumu
- povidla
- 2 balení tradičního Lipánka 130 g
- čerstvé ovoce
- sekané pistácie
Návod na přípravu
V hrnci rozehřejeme Jihočeské mléko. Do poloviny Jihočeského mléka rozdrobíme droždí a přisypeme špetku soli. Mezitím utřeme do pěny žloutky s cukrem a změklým Jihočeským máslem. V míse smícháme mouku, špetku soli a žloutkovou pěnu. Dochutíme rumem a zbylým Jihočeským mlékem. Na závěr přidáme vzešlý kvásek a necháme cca jednu hodinu odležet. Z těsta tvarujeme libovolně velká kolečka, která zdobíme povidly a Lipánkem tradičním. Pečeme v předehřáté troubě při 160 °C cca 35 minut. Hotové koláče posypeme pistáciemi a čerstvým ovocem.