Miniburgery s plátkových sýrem Lipánek
Ingredience
Domácí bulky:
- 60 g Jihočeského másla
- 250 ml Jihočeského lahodného mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 20 g kvasnic
- 30 g cukru
- 3 ks vejce
- Sůl
- Sezamová semínka
Pečené brambory:
- 400 g menších brambor
- olej
- sůl, pepř, bylinky dle chuti
Burgery:
- 400 g mletého masa
- 3 menší cibule
- sůl, pepř, bylinky dle chuti
- plátkový sýr Lipánek
- salát
- 3 rajčata
- kyselá okurka
- kečup / hořčice dle chuti
Postup
Domácí bulky:
Připravte si kvásek. Droždí smíchejte s troškou cukru, přilijte trochu vlažného mléka, zaprašte moukou a nechte na teplém místě vzejít kvásek.
Smíchejte mouky s vejci, cukrem, solí, kváskem a povoleným máslem. Smíchejte a ideálně v robotu vypracujte hladké těsto, které necháte kynout.
Po vykynutí vyválejte šišku, ze které budete vytvářet menší bulky, které skládejte na pečícím papírem vyložený plech. Nechte chvíli bulky kynout. Po vykynutí potřete rozšlehaným vajíčkem a posolte a posypte sezamovými semínky.
Pečte při 190 stupních cca 15-20 minut do zlatova. Po vychladnutí rozpulte.
Pečené brambory:
Brambory i se slupkou nakrájejte na drobné měsíčky a opékejte do zlatova na grilu nebo smažte na rozpáleném oleji.
Burgery:
Cibuli nakrájejte na drobno a přidejte ji k mletému masu, které dle chuti dosolte, opepřete a přidejte oblíbené bylinky. Vytvarujte burgery ideální velikosti dle bulky. Opékejte rovnoměrně z obou stran na grilu či pánvi.
Spodní část bulky potřete kečupem / hořčicí, nandejte lístky salátu, opečené maso, na něj plátkový sýr Lipánek, rajče, kyselou okurku a horní část bulky. Propíchněte špejlí / párátkem a servírujte s opečenými bramborami.