Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- ½ čerstvého droždí
- 250 ml Jihočeského mléka
- 25 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- čerstvé nebo mražené jahody
Vanilková omáčka:
- 1 ks Lipánek vanilková pomazánka
- 100 ml Jihočeské smetany
Na dokončení:
- rozpuštěné Jihočeské máslo
- moučkový cukr
Návod na přípravu
Rozdrobené droždí zasypeme cukrem, lžicí mouky a přidáme trochu vlažného Jihočeského mléka. Vznikne nám tak kvásek, který necháme vzejít asi 15 minut pod utěrkou. Hotový kvásek přidáme k mouce, zbylému mléku, cukru, vejci a soli. V robotu vypracujeme hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy, a necháme ho opět pod utěrkou hodinu kynout.
Těsto vyválíme na širší placku a nakrájíme nožem na čtverce. Jahody v těstě obalíme a vytvarujeme v kulaté knedlíky. Vytvořené knedlíky necháme dalších 15 minut nakynout na pomoučněném válu. Poté je vaříme v páře asi 10 minut podle velikosti.
Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku. V kastrůlku na středním plameni rozmícháme Lipánek vanilkovou pomazánku se smetanou.
Knedlíky podáváme s vanilkovou omáčkou, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.