Houstičky s rozmarýnem a sýrem Lipánek
Ingredience
Na těsto
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky soli
- 1 vejce
- 30 ml oleje
- 180 ml vlažné vody
Na dokončení
- 1x balení sýru Lipánek
- 60 g másla
- 1 snítka rozmarýnu
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce na potření
- 2 lžičky sezamových semínek
Postup
Droždí rozdrobíme do menší misky, přidáme k němu cukr a důkladně mícháme, až bude droždí téměř tekuté. Do mísy robotu prosejeme mouku se solí a dobře promícháme. V mouce prohloubíme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme olej, vlažnou vodu a kašičku z droždí a vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme v teple kynout asi hodinu. Pokud nespěcháme, těsto zhruba po hodině propracujeme a dáme znovu vykynout. V misce rozpustíme máslo. Lžící másla vymažeme menší pekáček (nebo i dortovou formu) a ke zbytku másla přidáme prolisovaný česnek a nasekaný rozmarýn. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých kousků, do každého zabalíme kuličku ze sýra a vytvoříme malý bochánek. Bochánky namáčíme v másle a skládáme vedle sebe do pekáčku. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Rozpálíme troubu na 180 stupňů. Rozkvedláme vejce s trochou vody a potřeme povrch houstiček. Posypeme sezamem, vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 25 minut, až je povrch zlatavý a houstičky upečené.