myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Houstičky s rozmarýnem a sýrem Lipánek

Houstičky s rozmarýnem a sýrem Lipánek

Ingredience

Na těsto

  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 30 ml oleje
  • 180 ml vlažné vody

Na dokončení

  • 1x balení sýru Lipánek
  • 60 g másla
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžičky sezamových semínek

Postup

Droždí rozdrobíme do menší misky, přidáme k němu cukr a důkladně mícháme, až bude droždí téměř tekuté. Do mísy robotu prosejeme mouku se solí a dobře promícháme. V mouce prohloubíme důlek, rozklepneme do něj vejce, přidáme olej, vlažnou vodu a kašičku z droždí a vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme v teple kynout asi hodinu. Pokud nespěcháme, těsto zhruba po hodině propracujeme a dáme znovu vykynout. V misce rozpustíme máslo. Lžící másla vymažeme menší pekáček (nebo i dortovou formu) a ke zbytku másla přidáme prolisovaný česnek a nasekaný rozmarýn. Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejně velkých kousků, do každého zabalíme kuličku ze sýra a vytvoříme malý bochánek. Bochánky namáčíme v másle a skládáme vedle sebe do pekáčku. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 20 minut kynout. Rozpálíme troubu na 180 stupňů. Rozkvedláme vejce s trochou vody a potřeme povrch houstiček. Posypeme sezamem, vložíme do rozpálené trouby a pečeme asi 25 minut, až je povrch zlatavý a houstičky upečené.

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem