myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Vaříme spolu

Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým

Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým

Ingredience (8 porcí)

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g Jihočeského másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce studené vody
  • špetka soli
  • 2 Lipánky tvarohové
  • 3–⁠⁠⁠⁠⁠⁠4 hrušky
  • karamel nebo moučkový cukr na dokončení

Návod na přípravu

Mouku smícháme s máslem, vejcem, vodou a špetkou soli. Jakmile vznikne hladké těsto, máme hotovo. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho na 30 minut do lednice.

Mezitím si nakrájíme hrušky na tenké plátky.

Těsto vyválíme na pomoučněném vále do kruhu o tloušťce asi 0,5 cm. Plát přendáme na pečicí papír a na plech. Na těsto natřeme Lipánka, necháme okraje asi 5 cm, které nebudeme potírat. Na Lipánka naskládáme plátky hrušek. Okraje těsta přeložíme přes náplň.

Galetku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut, dokud nebude těsto zlatavé a křupavé.

Po upečení můžeme galetku posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit karamelem. Při podávání přidáme navrch dezertu lžíci Lipánka.

cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem