Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí)
- 200 g hladké mouky
- 100 g Jihočeského másla
- 1 vejce
- 2 lžíce studené vody
- špetka soli
- 2 Lipánky tvarohové
- 3–4 hrušky
- karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Návod na přípravu
Mouku smícháme s máslem, vejcem, vodou a špetkou soli. Jakmile vznikne hladké těsto, máme hotovo. Těsto zabalíme do fólie a dáme ho na 30 minut do lednice.
Mezitím si nakrájíme hrušky na tenké plátky.
Těsto vyválíme na pomoučněném vále do kruhu o tloušťce asi 0,5 cm. Plát přendáme na pečicí papír a na plech. Na těsto natřeme Lipánka, necháme okraje asi 5 cm, které nebudeme potírat. Na Lipánka naskládáme plátky hrušek. Okraje těsta přeložíme přes náplň.
Galetku pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25–30 minut, dokud nebude těsto zlatavé a křupavé.
Po upečení můžeme galetku posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit karamelem. Při podávání přidáme navrch dezertu lžíci Lipánka.