Proč je Lipánek poctivý a dobrý - Díl č. 2 - Bez dusíku

Odhalte druhé tajemství, které se skrývá za jedinečnou chutí Lipánka.


30. 4. 2016


Díl č. 2 - Bez dusíku
Dusík je plyn, který potravináři často používají při výrobě našlehávaných pěnových krémů a dezertů. Našleháním potravina značně zvětší svůj objem, a tak si zákazník koupí na pohled sice stejné množství, ve skutečnosti však mnohem méně v závislosti na stupni nášlehu. Aby nadýchaná pěna neklesala po celou dobu trvanlivosti produktu a vydržela i otřesy během přepravy od výrobce k prodejci, musí se stabilizovat, k čemuž se běžně používá například želatina, agar nebo různé směsi stabilizátorů.

Smetanovo-tvarohové krémy Lipánek se podobným způsobem neupravují. Jsou vyrobené tradičně a poctivě, proto také neobsahují dusík jako našlehávací plyn a ani výše zmíněné přidané látky k udržení pěny. V krémech Lipánek zkrátka nenajdete žádné přísady navíc.