Připravte nezapomenutelné občerstvení na dětskou párty

Pomozte dětem uspořádat párty, na kterou jejich kamarádi nezapomenou. Pomohou vám v tom housky připomínající sluníčka, okurky vypadající jako had nebo čokoládové jahůdky.


30. 4. 2016


CHCETE USPOŘÁDAT DĚTSKOU PÁRTY? SKVĚLÝ NÁPAD!
Díky našim radám si poradíte s občerstvením pro malé i větší děti. Společně si pohrají a také ochutnají nějaké dobroty, které setkání náležitě zpestří. Následující inspiraci můžete čerpat třeba při Dni dětí, oslavě velkých úspěchů nebo narozenin. Důležité je, abyste si všichni dětskou párty náramně užili. 

JAK NA TO?
Pokud připravujeme oslavu pro menší děti, které toho tolik nesnědí, místo bohatě obložených chlebíčků volíme raději malá sousta - vtipně a pestře zdobená - z plátků rohlíků nebo formičkou vykrájená z krajíců chleba. Místo klasického dortu doporučuji nachystat ovocný koláč, drobné pečivo nebo ovocné poháry. K pití nepodáváme přeslazené limonády, ale například ledový čaj nebo vodou naředěný džus doplněný ovocem. 

PAPÍR A PLAST, PRO ÚKLID SLAST
Aby se slavnost opravdu vydařila, vyhradíme dětem místnost, kde nebudou rušeny a kde se také nebude tolik hledět na nějaký drobeček nebo rozlitý nápoj. Prostřeme pestrý ubrus, použijeme barevné plastové talíře a papírové ubrousky. Pohoštění by mělo být předem nachystané, vše by mělo být v dosahu dětí, hostitel jen nabízí pohoštění a dolévá nápoje.


NEZAPOMEŇTE, ŽE …
… pohoštění připravujeme ve stylu bufetu, aby se dalo jíst rukama i lžící. 
… při sestavování slavnostního jídelníčku pro menší děti se vyhýbáme oříškům, tvrdým bonbonům a přesoleným chipsům. Na stůl nepatří ani párátka a jiné ostré předměty.
… ani větším dětem nepředkládáme chlebíčky plné uzenin a salátů s majonézou, vyhneme se těžkým dortům, řezům a zákuskům.
… na stůl patří dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, všechno důkladně omyté.
… můžete děti zapojit do sbírání víček od Lipánků, které na oslavě snědí. Za společně zaslané lipoše objednejte například balonky, které si užijí všechny děti.
Z TĚCHTO RECEPTŮ BUDOU DĚTI NADŠENÉ!

HADI
Na špejle napichujeme kousek od sebe plátky neoloupané, ale dobře omyté okurky. Na jeden konec špejle připíchneme konec okurky a na druhý trojúhelníček tvrdého sýra Primator, který z přední strany nařízneme a do takto vytvořené "tlamičky" vložíme plátek ředkvičky nebo sterilované okurky a majonézou přilepíme hrášky jako oči.

KROKODÝLÍ TLAMIČKY 
Mrkev omyjeme, oloupeme a podélně rozřízneme tak, aby na širším konci zůstala spojená. Jihočeský Eidam seřízneme do velikosti mrkve a vložíme jej do ní. 

RYBIČKY 
Z plátků chleba formičkou vykrájíme rybičky, vždy dvě potřeme rybí pomazánkou a spojíme. Povrch potřeme změklým Jihočeským máslem a obtiskneme v jemně pokrájené pažitce nebo v posekaných ředkvičkách, čímž vytvoříme „šupiny“ a nakonec „přilepíme“ oko vykrojené malou kulatou formičkou z papriky.
SLUNÍČKA 
Žemle podélně rozřízneme a potřeme Jihočeským pomazánkovým máslem se šunkou. Natvrdo uvařená vejce nakrájíme na kolečka. Doprostřed žemle položíme kolečko vajíčka a pod něj zastrkáme paprskovitě stejně velké kousky pažitky. 

VESELÉ OBLIČEJE 
Žemle podélně rozřízneme a potřeme Jihočeským pomazánkovým máslem nebo libovolnou pomazánkou. Plátky šunky a tvrdého sýra Moravský bochník vykrojíme do tvaru žemle a rozkrojíme je na půlky. Část žemle pokryjeme půlkolečkem Moravského bochníku, který vytvoří „obličej“ a část půlkolečkem šunky, které vytvoří „vlasy“. Na "obličej" hořčicí naznačíme oči a kečupem rozesmátou pusu.

STRAŠIDLA 
Sušenky, tatranky a kokosky pokrájíme na kostičky a střídavě se sušeným a kandovaným ovocem, nugátem a želé napícháme na špejle. Namočíme do polevy a necháme ztuhnout.
MLSNÁ SKLENKA
Připravíme si skleničky a na dno nalámeme piškoty. Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a jednu si schováme na ozdobu. Ostatní jahody nakrájíme na kousky a následně v misce rozmačkáme vidličkou. Rozmačkané jahody pak dáme na piškoty do skleniček. Zakončíme Lipánkem s vanilkovo-jahodovou příchutí a dáme do lednice vychladit. Před podáváním ozdobíme kouskem jahody a mátovými lístečky.

ČOKOLÁDOVÉ JAHŮDKY 
Jahody omyjeme, osušíme a namáčíme do čokoládové polevy. Klademe je na piškoty a necháme ztuhnout.