Makový dort bez lepku a laktózy


26. 2. 2019




Radka Vrzalová, autorka celé řady receptů bez lepku a laktózy, si pro nás připravila
další zajímavý recept. Tentokrát lahodný a rychlý makový dezert
s krémem z Lipánka a Tradičního pomazánkového bez laktózy od Madety.

Ingredience – těsto:

  • 5 ks vajíček
  • 1 hrneček cukru krupice
  •  šťáva a kůra z ½ citronu
  •  2 polévkové lžíce meruňkového džemu
  • ½ hrnečku oleje + na vymazání formy
  • 1 velké avokádo
  • 1 hrneček mletého máku
  • 1 hrneček bezlepkové mouky (rýžová,…) + na vysypání formy
  • špetka soli
  • ½ prášku do pečiva
  • Kompotované višně nebo jiné oblíbené ovoce

Ingredience – krém:

  • 1ks Tradičního pomazánkové bez laktózy od Madety
  • 2ks Lipánka bez laktózy
  • 1 kávová lžička vanilkového extraktu
  • 3 kávové lžičky ztužovače šlehačky

Postup – krém:

Všechny suroviny vyšlehejte, přidejte ztužovač a zašlehejte.

Postup – těsto:

Vejce utřete s cukrem a citronem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte džem a olej
a třete dokud se hmota nespojí. Přidejte vidličkou nadrcené avokádo a znovu
prošlehejte. Nakonec přisypte mouku, sůl, kypřící prášek a mák. Promíchejte stěrkou.

Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a dejte do předehřáté trouby na 180 °C.
Pečte zhruba 30-35 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá. Formu
s koláčem nechte vychladnout a po vychladnutí vyklopte.

Dortový korpus 2x prořízněte a promažte cca 2/3 krému a poklaďte okapanými višněmi.
Zbytek krému obmažte kolem dortu a dozdobte dle fantazie například višněmi,
mákem či jedlými bylinkami. Hotový dort nechte v lednici vychladnout.


Tip: Tento jednoduchý rychlý recept vám vystačí na velkou koláčovou formu o průměru 28 cm
nebo na dort o průměru 16 cm a k tomu malou bábovku či pár muffinů.