myslíme na příroduHláskování s Lipánkem
Lipanek.cz

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cssk
na všechny Lipánkoviny

Proč je Lipánek poctivý a dobrý

Máme pro vás zdůvodnění Ppoč je Lipánek poctivý a dobrý. Přečtěte si, z jakého důvodu do Lipánka některé věci nedáváme a jiné k němu prostě patří.

Proč je Lipánek poctivý a dobrý

Lipánek je tradiční výrobek mnoha generací, a proto dbáme na to, aby neobsahoval nic, co do poctivého a dobrého dezertu nepatří. To by sice mohl říct každý, ale my si za kvalitou našeho výrobku stojíme a jako důkaz vám během nadcházejícího období přineseme jednotlivá konkrétní vysvětlení, proč je Lipánek poctivý a dobrý.

Bez škrobu a stabilizátorů

Někteří výrobci prodlužují trvanlivost smetanových krémů takzvanou termizací - procesem zahřátí výrobku před balením na teplotu až 80 °C s cílem potlačit nebo zastavit aktivitu přítomné mléčné mikroflóry. Přídavkem škrobu nebo jiných stabilizátorů (např. xantanu, guarové mouky, želatiny) se při termizaci zabraňuje vzniku hrubé písčité konzistence, směs tedy díky tomu zůstane hladce krémovitá.

Naše smetanovo-tvarohové krémy Lipánek vyrábíme šetrným způsobem bez termizace, jsou tedy v podstatě čerstvé. Tvaroh se při mísení s ostatními přísadami nezahřívá, proto nemusíme pro zachování jejich hladké krémovité konzistence přidávat žádné stabilizátory ani škrob. Výroba Lipánka se děje za přísného dodržování hygienických podmínek, do kelímků jej plníme na aseptické baličce, není proto nutné kvůli trvanlivosti výrobek termizovat.

Bez dusíku

Dusík je plyn, který potravináři často používají při výrobě našlehávaných pěnových krémů a dezertů. Našleháním potravina značně zvětší svůj objem, a tak si zákazník koupí na pohled sice stejné množství, ve skutečnosti však mnohem méně v závislosti na stupni nášlehu. Aby nadýchaná pěna neklesala po celou dobu trvanlivosti produktu a vydržela i otřesy během přepravy od výrobce k prodejci, musí se stabilizovat, k čemuž se běžně používá například želatina, agar nebo různé směsi stabilizátorů.

Smetanovo-tvarohové krémy Lipánek se podobným způsobem neupravují. Jsou vyrobené tradičně a poctivě, proto také neobsahují dusík jako našlehávací plyn a ani výše zmíněné přidané látky k udržení pěny. V krémech Lipánek zkrátka nenajdete žádné přísady navíc.

 

Přísady

Použití čistě přírodních surovin ve smetanovo-tvarohovém krému Lipánek je pro nás samozřejmostí. Základními přísadami pro výrobu Lipánka jsou tvaroh a smetana, které jsou za pomoci cukru ještě doslazeny. Poslední přísadu představuje ingredience, která určuje výsledný druh Lipánka. Pojďme si tyto suroviny rozebrat podrobněji na příkladu Lipánek DUO vanilka-kakao.

  1. Tvaroh a smetana – Na výrobu těchto dvou surovin se používá mléko vysoké jakosti, které pochází výhradně z českých chovů. Celý výrobní proces probíhá za přísných hygienických podmínek. Jihočeský tvaroh má díky modernímu technologickému procesu hladkou krémovitou konzistenci a oproti klasickým tvarohům obsahuje navíc i cenné syrovátkové bílkoviny. Smetana dodává smetanovo-tvarohovým krémům Lipánek sametovou jemnost a plnou lahodnou chuť.
  2. Cukr se získává z cukrové řepy, která pochází z ryze českých cukrovarů.
  3. Vanilkové přírodní aroma se získává extrakcí z lusků pravé bourbonské vanilky.
  4. Kakaový prášek pochází z originálního holandského kakaa vysoké jakosti.

Bez umělých barviv

V našich smetanovo-tvarohových krémech Lipánek používáme pouze koncentráty z ovoce a zeleniny a přírodní barviva. Podívejme se na jednotlivé druhy Lipánků z hlediska toho, jakým způsobem dosahují výsledné barvy:

Vanilkový Lipánek - obsahuje extrakt z bourbonské vanilky
Kakaový Lipánek - přídavek kvalitního holandského kakaa
Limetkový Lipánek - přírodní barvivo chlorofyl v kombinaci s rostlinnými koncentráty
Banánovo-kakaový Lipánek - banánová složka lehce podbarvena přírodním karotenem
Jahodovo-vanilkový Lipánek - kombinace koncentrátu z červené řepy a černé mrkve

Bez umělých aromat

Při výrobě smetanovo-tvarohových krémů Lipánek klademe důraz na zachování co nejpřirozenějšího charakteru výrobku, a proto používáme přírodní aromata.
Pojďme si je představit.

Vanilkový Lipánek - obsahuje extrakt z bourbonské vanilky
Kakaový Lipánek - neobsahuje žádné aroma, kakaovou chuť dodává kvalitní holandské kakao
Jahodovo-vanilkový Lipánek - jahodové chuti je dosaženo vysokým podílem jahodového pyré
Kakaovo-banánový Lipánek - v banánové složce je vedle pyré z banánů přítomné i přírodní aroma

Tradice

Už je tomu půl století, kdy naši zákazníci mohli poprvé ochutnat poctivý krém z jihočeské smetany a tvarohu – Lipánek. Na chuti a kvalitě dezertu Lipánek se přes 50 let nic nezměnilo, pouze jeho "kabátky“. Jak Lipánek přišel ke svému jménu nebo kde všude se vyráběl, než se zabydlel v Jindřichově Hradci, se dočtete v Lipánkově historii níže.

1966: Začátek výroby smetanovo-tvarohového krému Lipánek v Českých Budějovicích

Už je tomu padesát let, kdy poprvé sjel z výrobní linky smetanovo-tvarohový dezert Lipánek. A jak vlastně Lipánek ke svému libozvučnému jménu přišel? Snad díky tomu, že se „narodil“ v jižních Čechách blízko vodní nádrže Lipno. Prohlédněte si jeho historické víčko, na kterém musela být ze zákona natištěna dokonce maloobchodní cena.

1975: Přesunutí výroby krému Lipánek do Týna nad Vltavou

Z českobudějovického závodu se Lipánek stěhuje o zhruba třicet kilometrů na sever – do města Týn nad Vltavou.

1980: Obal Lipánka mění svou podobu

Původní papírový obal z roku 1966 nahrazuje zamačkávací plastové víčko, na kterém se kromě kresleného obličeje objevil i údaj o dni v týdnu, kdy byl smetanový krém vyroben. Od toho se poté odvíjel datum spotřeby, kdy se vždy uvádělo, aby spotřebitel krém zkonzumoval do dvou dnů od data výroby.

1991: Výroba Lipánka začíná v Jindřichově Hradci

Výroba smetanovo-tvarohového krému Lipánek se stěhuje naposledy, a sice do Jindřichova Hradce.

1996: Prodloužení trvanlivosti Lipánka na 14 dní

V tomto roce se původní dvoudenní trvanlivost Lipánka prodloužila až na 14 dní a smetanový krém byl představen v novém ekologickém obalu, což ocenili nejen zákazníci na Slovensku, ale několikrát dokonce i na Seychelách, kam se Lipánek vyvezl.

2006: Novinka na českém trhu – DUO Lipánek vanilka-kakao

V tomto roce přichází Madeta s novinkou na českém trhu. Kombinací dvou nejprodávanějších příchutí jedinečnou technologií „Twister“ vzniká nyní velmi oblíbený Lipánek DUO. Ve stejném roce spatří světlo světa i trvanlivá mlíčka Lipánek v příchutích vanilka, jahoda, kakao a neochucené mléko polotučné.

2008: Tavený sýr Ferda mění svůj název na Lipánek

V roce 2008 došlo ke zrušení značky taveného sýra Ferda. Místo něj přichází tavený sýr Lipánek.

2010: Rozšíření sortimentu pod značkou Lipánek o Lipánek žervé z tvarohu a smetany a Lipánek plátky

V roce 2010 připsala Lipánkovo rodina další přírůstky v podobě plátků z přírodního sýra a lehkého, čerstvého sýra vyrobeného z poctivého Jihočeského tvarohu a smetany - žervé neochucené a s pažitkou.

2015: Nová řada čerstvých mlíček Lipánek

 

 

 

na všechny Lipánkoviny...
cssk
myslíme na příroduHláskování s Lipánkem